Konferencja zwieńczająca dwuletnią pracę poświęconą rozwojowi metodologii tworzenia zielonych dachów na Malcie, skupiła środowisko naukowe, przedstawicieli władz lokalnych oraz architektów zainteresowanych implementacją nowych rozwiązań z zakresu miejskiej urbanistyki. Prelegenci pochodzący z różnych obszarów Europy prezentowali inwestycje wdrażane na terenach wysoce zurbanizowanych wśród których na szczególną uwagę zasługuje opracowanie Uniwersytetu w Zurichu dla polskich warunków klimatycznych. ZHAW to jeden z wiodących uniwersytetów nauk stosowanych w Szwajcarii. „Zielone dachy i żyjące ściany – systemowe rozwiązania i przegląd inwestycji w polskich gminach” to poradnik opracowany przez badaczy z Zurichu stanowiący zbiór zasad i wskazówek, mający na celu pomoc w przygotowaniu inwestycji (projektów) w zakresie budowy zielonych dachów oraz doboru sprawdzonej roślinności.

Ponadto, prezentacja projektu RadomKlima poprzedzona została również promocją samego miasta. Szacunkowa ilość gości zgromadzonych w auli Uniwersytetu Maltańskiego to ponad 150 osób będących ściśle związanych z tematyką urbanistyki oraz inwestycji na terenach miejskich. Multimedialna wersja prezentowanego materiału umożliwiła zapoznanie się odbiorcom z historią Radomia, sferą kultury, sportu oraz rozwoju ekonomicznego.

Doświadczenia zebrane przez maltańskich naukowców zostały zebrane w formie opracowania i posłużą jako wytyczne dla tworzenia zielonych dachów oraz w sporządzeniu aplikacji o fundusze rządowe dla prywatnych i publicznych podmiotów na w/w inwestycje. Podczas wspomnianej konferencji przedstawiciel MALTAŃSKIEGO URZĘDU DS. KONKURENCJI I SPRAW KONSUMENTÓW ogłosił normy krajowe dla zielonych dachów na Malcie, które uwzględniają kluczowe wymagania stawiane przez Unię Europejską: Europejska Strategia 2020 mająca na celu zmniejszenie zużycia energetycznego o co najmniej 20 procent do roku 2020 oraz Plan Efektywności Energetycznej z 2011 r. który wskazuje budynki jako największy potencjał oszczędności energii.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close